Sterrenplaten: Daniel Bachman Mixtape

Fingerpicking artiest Daniel Bachman – die vooral bekend is door zijn geweldig werk voor Three Lobed Recordings (‘River’, ‘Daniel Bachman’ en ‘The Morning Star’) – maar duikt voor ons in het rijke archief van de Amerikaanse Staat Virginia dat de basis vormt voor de mixtape die je komende vrijdag in Sterrenplaten kan beluisteren.

Samen met zijn vriendin Aldona Dye bestudeert hij aan de UVA (The University of Virginia) Bibliotheek de muzikale geschiedenis van de staat. De vroegste opnames gebeurden in de jaren 30 door Arthur Kyle Davis Jr. die honderden traditionele volksliederen en ballades van inwoners van Virginia opnam, meestal in de Appalachian-regio. Davis’ werk voor de ‘Virginia Folklore Society‘ creëerde een van de vroegste collecties in zijn soort in Noord-Amerika, waaronder enkele van de vroegste opnames van Afro-Amerikaanse muzikanten in Virginia.

Nu heeft de Universiteitsbibliotheek 173 van de ‘aluminum instantaneous discs’ – die bijna 700 liedjes bevatten – online beschikbaar gesteld, waarbij de opnamen zijn gedigitaliseerd (niét geremasterd). Dye en Bachman gebruiken het materiaal van de Virginia Folklore Society gebruikt voor verder onderzoek.

Sterrenplaten leid je ook in quarantaine iedere vrijdag vanaf 21u (CET) door het beste wat muziek te bieden heeft, te beluisteren op Radio Scorpio: 106 FM (Leuven) of www.radioscorpio.be. De vorige Sterrenplaten – met nieuw werk van o.m. No Age, Compro Oro, Flying Horseman, Kate NV en Etuk Ubong kan je via onderstaande link herbeluisteren.

www.mixcloud.com/sterrenplaten
www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten