De Beste Albums van 2019 volgens Sterrenplaten

De traditionele eindejaarsuitzending van Sterrenplaten, met anno 2019 een kloeke lijst die nauwelijks in een bijna twee uur durende uitzending past. Herbeluisteren kan hieronder, de volledige lijst vind je na de jump. Een warm slot van het jaar gewenst, tot in 2020!

2019. heerlijk ongemakkelijk. Een groot voorstander van sneeuw. Als een postmoderne Geoffrey Chaucer. Op zoek naar zichzelf. Lappendeken van verhaaltjes. Breezy, Bitches Brew van zwart activisme, gospel en jazz. Zorgvuldig opgebouwd uit knipsels en flarden, ingetogen melodieën die zich langzaam ontvouwen. Enkele nauwelijks herkenbare objecten in de mist. On the Road van Jack Kerouac maar dan met elektrische gitaren. Dissonantie. hyperkitch uit Chicago. Luisterspelen. Peggy komt beter uit de verf.
Droef, weggeërodeerde klanklandschappen. Het leven is geen crèmekar. Orgelmuziek rechtstreeks uit een schilderij van Esher. Alle registers opengetrokken, hoopgevend, tijdlozer qua inhoud. Groots in hun kleinschaligheid. Veel rijker. Teutonisch maar met een grondige dosis pathos. Amerikaanse wapencultuur op de korrel genomen. De paranoïde persona afgeschud. soms mag het ook gewoon mooi en simpel zijn. 

In alfabetische volgorde de beste albums van 2019 volgens Sterrenplaten: