Sun Ra Arkestra in Het Depot: Vrijkaarten in Sterrenplaten

Afbeeldingsresultaat voor Marshall AllenLegendarisch – het woord is nogal aan inflatie onderhevig, maar voor het Sun Ra Arkestra kun je nauwelijks iets toepasselijkers bedenken. Al zestig jaar voorziet het in jazz met een interstellaire dimensie. Tot 1993 gebeurde dat onder leiding van Sun Ra zelf, een muzikant die beweerde dat hij op Saturnus was geboren en die in ieder geval een buitenaards oeuvre heeft nagelaten, zowel in omvang – meer dan honderd albums, handenvol singles, dik duizend songs – als in kwaliteit.

Lang voor David Bowie op aarde viel als alien en George Clintons met zijn moederschip landde om de funk bij de aardelingen te brengen, uitte Sun Ra zichzelf al als een ruimtewezen. Zijn filosofie is later afrofuturisme gedoopt: zwarte Amerikanen voelden zich zo vervreemd – of: gealiëneerd –in hun land dat ze gingen dromen van een beter leven, in de verre toekomst, ergens een eind in de Melkweg.

Sun Ra’s kosmische visie resoneert vandaag nog steeds – in tijden van Trump wellicht meer dan ooit. Hetzij als afzetpunt (“there ain’t no space program for niggas”, rapt A Tribe Called Quest op zijn comebackplaat), hetzij als inspiratiebron: Shabazz Palaces, Flying Lotus, Kamasi Washington, Thundercat en Hieroglyphic Being.

Maar ook nu nog is The Arkestra springleven, dankzij de innemende alto saxofonist Marshall Allen (intussen ook al 92), die sinds de dood van Sun Ra in 1993 het orbitale orkest leidt. Je kan het de twaalfkoppige band meemaken met dank aan Leuven Jazz op donderdag 23 maart in het Depot. Bovendien gratis met een beetje geluk: Sterrenplaten mag immers vrijkaarten uitdelen komende vrijdag, 3 maart.

Sterrenplaten leidt je iedere vrijdag vanaf 21u door het beste wat muziek te bieden heeft, te beluisteren op Radio Scorpio: 106 fm (Leuven) of www.radioscorpio.be. De uitzending van vorige week – met het Aïsha Devi-interview (andermaal hogere sferen) en meer – kan je hieronder herbeluisteren.

Deze tekst is gebaseerd op een meesterlijke recensie van Pieter Coupé voor de morgen (lees ze hier).

www.facebook.com/Sterrenplaten
www.twitter.com/Sterrenplaten