Start Reeks Dancehall Specials 26-02-12

Vanaf volgende week kijkt The Vineyard regelmatig naar de oorsprong en evolutie van Dancehall. Niet echt in een chronologische volgorde maar eerder per stijl. Dancehall bestaat namelijk al meer dan 30 jaar, en het gerne is sinds haar oorsprong ontelbare keren heruitgevonden, gemuteerd en aangepast.

Dancehall heeft in vorige jaren weingig aandacht gekregen in The Vineyard. Dit gedeeltelijk omdat er vroeger een dancehall/ragga programma op Scorpio was, maar ook omdat het eigenlijk 'te modern' was om te passen binnen het concept. Nochtans hebben we wel al specials gehad over Jungle, Toasting DJ's en King Jammy.

Dit willen we graag rechtzetten, te meer omdat bekende Dancehall nummers zoals bijvoorbeeld Heads High van Mr. Vegas ondertussen ook al 14 jaar oud is.

Uit Wikipedia:

Dancehall is a genre of Jamaican popular music that originated in the late 1970s.[1] Initially dancehall was a more sparse version of reggae than the roots style, which had dominated much of the 1970s.[2][3] In the mid-1980s, digital instrumentation became more prevalent, changing the sound considerably, with digital dancehall (or "ragga") becoming increasingly characterized by faster rhythms. In the mid-1990s with the rise of dancehall BoboShanti artists, such as Sizzla and Capleton, developed a very strong connection between dancehall and Rastafari.

Dancehall music has come under criticism from international organizations and individuals for its violent and sometimes homophobic lyrics, although the lyrical themes are more varied than simply dealing with slackness and violence.[4]

 

Voor meer, Zeker luisteren naar The Vineyard! Elke zondagavond van 9 tot 10.
Volgende zondag 26/2 :Een overzicht van dancehall stijlen