BITCHES BREW 20.2.2021 CHICK COREA 1/2

CHICK COREA 1941 – 2021

Chick Corea over Miles en Bill Evans: De eerste keer dat ik hen zag woonde ik nog in Boston, dat moet in 1959 geweest zijn, ik zat in mijn laatste jaar MO. Wij gingen toen naar Storyville, een jazz club downtown waar het sextet zouden optreden. Ik zat op de eerste rij, ik was 18 en de muzikanten stonden op een minuskuul podium, vlak vóór mij. Ze waren er allemaal … of toch bijna, Jimmy Cobb, Paul Chambers, Cannonball Adderley, Trane, Miles … maar waar was Wynton Kelly, toen mijn favoriete pianist ? Toen zag ik een verlegen blanke man, die een beetje leek op een onderwijzer ! Ik was gevloerd: ‘GEEN Wynton Kelly, oh , duivelse pech …’ Ik wist toen nog niet wie Bill Evans was, ik had nog nooit over hem gehoord. Het pianospel was bijna niet te horen, ik was zó teleurgesteld … Dat was mijn eerste ‘ervaring Bill Evans’. De volgende was echter ‘Kind Of Blue’: daar en dan ben ik verliefd geworden op Bill’s muziek. En, dan, een beetje later heb ik hem gezien met het legendarische trio met Scott Lafaro en Paul Motian. En later toen hij in NYC in de Village Gate speelde met Eddie Gomez, een vriend van me, heb ik Bill, even verlegen als ikzelf, de partituur gegeven voor een song dat ik aan hem opgedragen had, ‘Bill Evans’. Hij heeft die beleefd aanvaard en er me voor bedankt.

Playlist hier beschikbaar morgen om 19u

Meer horen: op YT, tientallen live-opnames van Chick, solo, in duo met Gary Burton of Stanley Clarke, en met zijn vele verschillende bands, Return To Forever, het Trio, het Quartet, de Electric Band, the Acoustic Band, Origin, The Vigil en zelfs met klassieke kamer-ensembles en grote orkesten, op YT. Interessant interview: https://www.youtube.com/watch?v=6Ltt1n_7qgI . Ook op Radio France Musique zijn veel eigen opnames en heruitzendingen van aan Chick gewijde programma’s beschikbaar. Op BBC’s,’From J to Z’, op 27.2, een special met Julian Joseph over zijn vriend Chick.

Meer lezen: lang, in-depth interview in Jazz Magazine No. 664: Chick Corea – Souvenirs et Confessions d’un Géant du Piano, p. 30 – 45, met luistergids.